Drevni kineski medicinski sustav liječenja, star više od pet tisuća godina, nedavno oživljen u Kini i predstavljen liječnicima Zapadne medicine. Temelji se na uvjerenju da suptilna energija struji tijelom, a to je povezano s kozmičkim principima yina i yanga. Yin se povezuje s tamom, mjesecom, pasivnošću, blagošću, ženskim principom; yang označava sunčano svjetlo, aktivnost, muški princip, tvrdoću. Ravnoteža ovih energija u ljudskom tijelu utječe na zdravlje odnosno na bolest. Iscjeljivanje akupunkturom djelomično mijenja tokove tih energija, ubadanjem igala na ključne točke, tijekom promjenljivih vremenskih perioda. Anestezija pri kirurškim zahvatima također se može provesti akupunkturom. Drevni kineski i hinduski sustavi liječenja povezani su s filozofskim ili mističnim shvaćanjem svemira, a sustav yin i yang, i strujanje suptilne energije ima mnogo toga zajedničkog s kundalini energijom hinduističkog joga sustava. U hatha jogi sustav asana ili položaja tijela utječe na vitalne energije u tijelu putem napinjanja i opuštanja mišića. To se može usporediti i s teorijama Wilhelma Reicha i njegovom koncepcijom orgonske energije.

Poseban razvoj akupunkture uključuje shiatsu i akupresuru, podvrstu akupunkture bez igala, kao i grafičke prikaze za akupunkturu na kojima su smještene određene akupunkturne točke na uhu i na ruci. Dr. Lester Sacks, liječnik iz Los Angelesa, uveo je sustav akupunkture uha pri kojemu se posebnom vrstom «pištolja» ispaljuje kirurška iglica u uho, blizu određene akupunkturne točke, kako bi se pomoglo pacijentu koji želi smršavjeti, prestati piti, pušiti, uzimati lijekove ili drogu. Kad god pacijent osjeti žudnju za nečime od spomenutog, okreće iglicu i žudnja naočigled popušta. Jednostavan uređaj za samoprimjenu kojim se tretiraju akupunkturne točke na leđima je tzv. «MA-roller», posebno oblikovana drvena šipka na koju pacijent legne. Prodaje ga tvrtka Great Earth Therapeutics, Forrest Row, Sussex, Velika Britanija.

Akupunktura se pojavila na Zapadu 1928. godine kad se Soulie de Morant, francuski konzul u Kini, vratio kući s tekstovima koje je bio preveo na francuski i nagovorio nekolicinu liječnika da provjere metodu. Zanimanje za ovu metodu postepeno je raslo u Europi i Americi nakon Drugoga svjetskog rata. Godine 1949. skupina nekonvencionalnih liječnika u SAD-u je osnovala organizaciju pod nazivom “Acupuncture International Association” (Međunarodno društvo za akupunkturu). Godine 1960. J. R. Worsley osnovao je u Velikoj Britaniji “Chinese College of Acupuncture”. Ipak, glavni prodor akupunkture na Zapad dogodio se ranih sedamdesetih godina kad su SAD ponovo uspostavile prijateljske odnose s NR Kinom. Godine 1973. “National Institute of Health” sponzorirao je konferenciju na temu akupunkture (Acupuncture Research Conference) što je bio znak službenog odobravanja da se provjere postavke akupunkture. Tijekom nekoliko sljedećih godina pojavilo se mnoštvo tekstova na temu akupunkture, oformila su se društva za akupunkturu, te su se pokrenuli časopisi na tu temu.

Postoji opsežna literatura o akupunkturi i nekoliko je časopisa posvećeno toj temi, uključujući “Acupuncture News”, “American Journal of Acupuncture” i “Journal of the Acupuncture Association of Great Britain”. “Američko udruženje za akupunkturu i orijentalnu medicinu” (The American Association of Acupuncture and Oriental Medicine) može se kontaktirati na adresi 1424 16th St. NW, Washington, DC 20036. Također postoji “Međunarodno veterinarsko društvo za akupunkturu” (International Veterinary Acupuncture Society na adresi 2140 Conestoga Rd., Chester Springs, PA 19425.

Izvor: J. Gordon Melton, Encyclopedia of Occultism and Pasapsychology,
Vol. I., Detroit-New York-San Francisco.-London-Boston-Woodbridge, 2001.5, 7
Prevela s engleskog: prof. Iva Novak

ZATVORI »