PRONAĐITE SVOJ MIR U FRANJEVAČKOM LJETNOM KAMPU ZA MLADE NA OTOKU CRESU

NAGRADITE SAMI SEBE ODMOROM TIJELA I DUHA!

 

Od 3. do 10. kolovoza

(cijena: 750 kn)

 

Tema duhovnih vježbi

USPON NA GORU LA VERNA

 

Dragi mladi prijatelji!

Hvala vam i na ovogodišnjem zanimanju za Franjevački ljetni kamp za mlade na otoku Cresu (u gradu Cresu) koji se ponosi zadovoljnim korisnicima kroz protekli niz godina. Nakon proživljenog stresa uslijed raznih potresa, i koronavirusa koji nas je međusobno udaljio i izolirao, i ovoga ljeta nudimo sadržaje koji će vam osigurati nezaboravni odmor duše i tijela.

Što su franjevačke duhovne vježbe?

Franjevačke duhovne vježbe i ljetovanje za mlade održava se u gradu Cresu, u Kući Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca pod nazivom „Dom fra Placido Cortese“. Dom je smješten u predivnom kompleksu franjevačkog samostana. Samostanski kompleks sv. Frane okružen je stablima koji gostima pružaju hladovinu, ima vlastito igralište, boćalište, parking, oazu za osamu, crkvu iz XIV. stoljeća, prekrasnu meditativnu kapelicu, blizu je centra i autobusne stanice, dućani i plaže nisu daleko…

Pozvani su na ovaj susret mladi koji teže rastu u kršćanskom životu, koji u vjeri traže više od tradicije, koji razmišljaju o smislu života, koje zanima kršćanski put savršenstva i ispunjenje Isusove zapovijedi: „Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!“ (Mt 5,48).

Uz svakodnevnu misu i duhovne sadržaje, prigodu za ispovijed i razgovor, ovo je prigoda odmoriti dušu i tijelo u opuštajućoj atmosferi duhovno-rekreativnog programa, razmjeni iskustava s mladima, odmora u moru i na lijepim plažama grada Cresa. Ovo je susret za odvažne koji vole iznenađenja, pustolovinu, nešto novo i drugačije…

Sadržaj franjevačkih duhovnih vježbi

Kroz franjevačke duhovne vježbe sudionici će se upoznati s osnovama trostrukoga puta, puta čišćenja, puta prosvjetljenja i puta sjedinjenja, po metodi sv. Bonaventure, kao sredstva za postizanje kršćanskog savršenstva. Sudionicima će biti predložene i konkretne vježbe (razmatranje/lectio divina, meditacija, kontemplacija) te smjernice za dublje iskustvo onoga što će saznati kroz predavanja i radionice. Poželjno je da svaki sudionik ponese vlastitu Bibliju, bilježnicu i sredstvo za pisanje a korisni mogu biti i flomasteri za podcrtavanje teksta (textmarkeri). Zainteresirani će moći nabaviti i klupicu za meditaciju (140 kn), dok podmetač za koljena moraju providjeti sami (nešto mekano, deku ili spužvu).

Smještaj

Smještaj uključuje zajedničko spavanje u višekrevetnim sobama i krevetima na kat, djevojke i dečki spavaju odvojeno. Potrebno je također ponijeti vlastiti ručnik i posteljinu (jastučnicu i dvije plahte).

Franjevački samostan raspolaže i komfornim sobama za goste (od jednokrevetnih, dvokrevetnih, do višekrevetnih) koje je moguće iznajmiti kod gvardijana fra Vitomira Glavaša, što je neovisno o našem aranžmanu, za njih vrijede druge cijene (potrebno ih je pravovremeno rezervirati). Više informacija o ovoj opciji na upit.

Voditelj duhovnih vježbi i kampa:

Doc.dr.sc. fra Josip Blažević, OFMConv. Ravnatelj Centra „Hrvatski Areopag“ za međureligijski dijalog.

Cijena, dolazak, lokacija

Duhovna obnova i ljetovanje podrazumijeva sedmodnevni boravak u Cresu po cijeni od 750 kn koji uključuje smještaj i sva tri obroka (puni pansion, naravno, i popodnevnu kavu😊). Oko postavljanja stola, pranja posuđa i održavanja urednosti kampa brinu se svi sudionici raspoređeni u skupinama i po danima.

Putovanje u Cres i natrag svatko si sam treba osigurati jer neće biti organiziran zajednički prijevoz. Samostan se nalazi pedesetak koraka od autobusne stanice u Cresu. Do Cresa postoji redovita autobusna linija iz Rijeke i Zagreba, ali je potrebno na vrijeme rezervirati (povratnu) kartu zbog ljetnih gužvi. Naša odredišna adresa boravka u Cresu je: Samostan sv. Frane, Trg sv. Frane 6, 51557 Cres.

Noćni izlasci u grad i konzumacija alkohola nisu dopušteni.

Trajanje susreta

Susret započinje naznačenog datuma s ručkom u 13.00 sati i završava zadnji naznačeni dan s ranijim ručkom. Bilo kakvo kašnjenje od predviđenog ili eventualni prijevremeni odlazak potrebno je usuglasiti s voditeljem duhovnih vježbi. Poželjno je ponijeti sa sobom i obuću za planinarenje jer je uspon na goru La Verna strm😊, neki raniji sudionici kasnije su požalili što su zanemarili ovu napomenu!

Način plaćanja:

Uplatu je potrebno izvršiti prije početka kampa. Moguće je osobno na ruke voditelju kampa ili preko žiroračuna (kod uplate, naznačiti: Za ljetni kamp i obvezno ime uplatitelja).

JOSIP BLAŽEVIĆ

Zagrebačka banka

IBAN: HR8623600003216667523

 

OSTALE NAPOMENE SUDIONICIMA:

Poučeni iskustvima ranijih godina, kako bismo spriječili da netko rezervira mjesto a kasnije se ne pojavi i tako onemogući sudjelovanje drugima koji su željeli sudjelovati a više nije bilo mjesta, donosimo neka pravila kojih molimo da se pridržavate. Za eventualne iznimke ili poteškoće na koje naiđete slobodno se obratite organizatoru za pomoć.

 1. Prijava sudjelovanja u programu franjevačkog kampa potvrđena je uplatom kotizacije ili punog iznosa.
 2. Puni iznos potrebno je uplatiti tjedan dana prije početka kampa. Tko do tada ne uplati puni iznos smatrat će se da je odustao od sudjelovanja u kampu (na njega se odnosi ono što je navedeno pod brojem 3).
 3. U slučaju odustajanja od sudjelovanja na kampu do sedam dana prije početka kampa, moguć je povrat uplaćenog novca u visini uplaćenog iznosa – na osobni zahtjev uplatitelja. Nakon prekoračenja navedenog roka uplatitelj je suglasan da gubi pravo na povrat uplaćenog novca.
 4. Pravo na povrat uplaćenog iznosa gubi i onaj koji se ne pojavi na susretu naznačenog datuma, bez obzira na iznos uplate.
 5. Prijavom za sudjelovanje na ljetnom kampu sudionik je suglasan da se njegovi osobni podaci prikupljaju i pohranjuju od strane organizatora u svrhu evidencije sudionika kampa.
 6. Pod prijetnju materijalne i krivične odgovornosti sudionik jamči da unatrag četrnaest dana prije početka programa nije bio u doticaju sa zaraženom osobom ili osobom koja je u samoizolaciji.

 

U kampu mogu sudjelovati:

 1. isključivo mladi koji su zdravi (bez kroničnih oboljenja koji bi remetili redoviti tijek programa grupe).
 2. koji nemaju temperaturu, respiratorne i druge simptome koji bi ukazivali na mogućnost zaraze koronom, ili su zaraženi koronom, ili se nalaze u propisanoj samoizolaciji.
 3. koji posljednjih 14 dana nisu bili u doticaju sa zaraženom osobom.
 4. koji nemaju psihičkih smetnji (zbog vježbi meditacije i kontemplacije).
 5. koji žele rasti u vjeri na putu kršćanskog savršenstva.
 6. starosti do trideset godina (a nisu u braku).
 7. ne mlađi od 17 godina.

 

Svaki sudionik donosi:

 1. vlastitu posteljinu i ručnike.
 2. Bibliju, bilježnicu i sredstvo za pisanje.

 

Svi se obvezuju pridržavati pojačanih higijenskih i drugih propisanih mjera.

 

Informacije i prijave na: fra Josip Blažević

job@ofmconv.hr ili 0925037440

 

KOD PRIJAVE NAVESTI:

 1. Ime i prezime
 2. Adresa stanovanja
 3. Dob, zanimanje, koji fakultet ili školu pohađaš?
 4. Hobi (ako sviraš neki glazbeni instrument, slobodno ga ponesi)
 5. Kontakt (mail adresa i broj mobitela)
 6. Po želji možeš napisati još nešto o sebi, motiv prijave, eventualne prijedloge, iskustvo ranijih duhovnih obnova (sudjelovao/la na nekom tečaju meditacije, kontemplacije itd).
 7. Ne uplaćivati prije odgovora na prijavu da je prihvaćena.

 

Preporuka za plodonosnije sudjelovanje na duhovnim vježbama:

Isprintati i, po mogućnosti, i pročitati djelo: Sveti Bonaventura, Tri puta (De triplici via). Može se kupiti u katoličkim knjižarama, naručiti od izdavača, ili skinuti s weba (kad uđeš na FB, s desne strane ima opcija za preuzimanje knjige):

https://www.facebook.com/mac.duha.svetoga/photos/a.612670105528907/1563768770419031/?type=3&theater

 

Dojmovi dvoje sudionika 2020.

…Definitivno najbolje proveden godišnji odmor do sada i nešto što mi je jako jako trebalo. Doslovce odmor za dušu i tijelo. Na svemu vam beskrajno HVALA! PS. Martinice anđelak moj ti si neizostavni dio ove priče. Naša slamka spasa kad zaboravimo raspored, naš Maksim Mrvica kad se dotakneš klavira i naš Luciano Pavarotti kad pustiš glas. (Alesandro)

Prisustvovanje na ovoj duhovnoj obnovi bilo je nevjerojatno iskustvo. Saznala sam i naučila o mnogim stvarima koje nikada prije nisam čula. Uspon ranom zorom simbolički me potaknuo na razmišljanje o duhovnom usponu. Kontemplacija je nešto posve novo za mene i daje poseban, neopisiv osjećaj. Također sam zahvalna svim organizatorima i sudionicima. Organizatori su se potrudili kako bismo se mi osjećali ugodno, a svaki sudionik svojim je prisustvom uljepšao boravak ostalima. Jedni od drugih smo učili, zabavljali se i stekli kvalitetna prijateljstva. Svakome bih preporučila sudjelovanje.” Klara

 

Više o kampu vidi i svjedočanstva ranijih polaznika:

https://www.areopag.hr/evangelizacija/uspon-a-goru-la-verna/

 

ZATVORI »