Večeras započinje Prvi festival kršćanskog kazališta.   Sedam dana – od subote 30. svibnja do petka 5. lipnja 2015. – u dvorani sv. Franje (Sveti Duh 31,  iza crkve sv. Antuna na sv. Duhu) u Zagrebu s početkom u 20 sati prikazat će se sedam  odličnih predstava o različitim temama koje u sebi nose kršćanski svjetonazor! Organizatori su Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i VERITAS  – Glasnik  sv. Antuna Padovanskoga,  a program je biralo povjerenstvo (prof. dr. sc. Sanja Nikčević, mr. sc. Tanja Popec i dr. sc. fra Josip Blažević, organizator).

image002

Festival otvara predstava   Pekel na zemli Denisa Peričića, Osijek

Denis  Peričić,  varaždinski  pisac –  inspiriran  događajem opisanim u knjizi “Kinč osebujni” (knjiga o čudesima Majke Božje Bistričke koju će  na festivalu pokazati u teatru sjena mladi iz Marije Bistrice)  i Danteovim “Paklom” –  napisao je na kajkavskom  zanimljiv tekst o neobičnom događaju stupničkog farnika (župnika iz Stupnika) Mihalja Mendušića.  Kada se u svemiru otvori crna rupa povuče stvari sa zemlje prema gore pa tako na misi u zrak krenu i  kalež i križ. Zbunjeni Mihalj shvati da su neke čudne sile u igri pa krene po pomoć u Zagreb. Budući da se u međuvremenu otvorio i pakao, on u sumi susretne Nečastivog!

Taj su tekst dva brata blizanca (Filip i Nikša Eldan) i Nino Pavleković uzeli   za svoju diplomski ispit na kraju prve tri godine studija glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (UAOS) 2013. a pod mentorstvom Tamare Kučinović i Ljudmile Fedorove. Njih trojica su  uspjeli zahtjevan tekst  koji prikazuje sto likova i desetak vrlo zanimljivih mjesta događanja (od neba, preko crkve i sajma do šume  i vrata pakla!) oživjeti na praznoj sceni i pokazati bogatstvo svog glumačkog i lutkarskog umijeća.  Čine to animacijom tijela i njegovih dijelova (poput trbuha i  noge koji glume seljane na sajmu ili prstiju koji glume župljane!), pokretom (kako jahati konja kroz šumu a bez šume i bez konja),  igrom, riječju, zvukom,  te uz pomoć  tri baterije (koje stvaraju teatar sjena ali i maske od lica), lista papira (koji „glumi“ crkvu ispred koje su oni župljani od prstiju!)  i jedne bočice vode!

Voda koja teče prema gore!

Uspjeli su stvoriti snažnu  atmosferu jer predstava je i napeta i zastrašujuća ali istovremeno i vrlo duhovita    (kad stvari na misi krenu prema gore)! Uspjeli su nas sve  uvući u priču i dobiti od publike   intenzivno emotivno sudjeluje –   plašimo se Ciganke na sajmu,  strepimo sa župnikom, intenzivno proživljavamo njegove muke. Predstava govori o stvarima većim od jednog župnika, to je  priča o borbi Dobra i Zla  jer  govori o mogućnosti da cijeli svijet propadne ali i snazi čovjeka i njegove vjere da to spriječi!  Zato kad na kraju  doživimo katarzu, pročistimo naše emocije i osjećamo se  bolje i radosnije.  I taj osjećaj traje jer kada nakon ove predstave odete u kupaonicu i pustite vodu bit ćete sretni  da voda teče dolje!

U eri sasvim drugačije kazališne mode, ne čudi da je tekst Denisa Peričića napisan 1988. morao dugo čekati  na uprizorenje – sve do 2013.   Trebalo je  hrabrosti usuditi se pokazati pozitivnu sliku svećenika, hrabrosti govoriti u ime smisla svijeta.  Zahvaljujući kazališnom umijeću tih mladih ljudi  predstava je doista   pravo osvježenje!  I kao takvo prepoznato posvuda, nakon premijere gostovala je na raznim festivalima i u raznim prigodama – i svi su se oduševili njome – pa možda je to upravo put kojim bi i kazalište moglo krenuti u neku novu renesansu!

DOĐITE VIDJETI KAKO JE SNAGOM VJERE JEDAN ŽUPNIK PREŽIVIO SUSRET S LUCIFEROM U ŠUMI. NAKON PREDSTAVE BIT ĆETE SRETNI KAD OTVORITE SLAVINU DA VODA TEČE PREMA DOLJE!


 

Nova kulturna manifestacija: prvi festival kršćanskog kazališta!

Pokrenut je prvi Festival kršćanskog kazališta! Sedam dana – od subote 30. svibnja do petka 5. lipnja 2015. – u dvorani sv. Franje (Sveti Duh 31,  iza crkve sv. Antuna na sv. Duhu) u Zagrebu s početkom u 20 sati prikazat će se sedam  odličnih  predstava. Svih sedam uz preporuku za gledanje!

U današnje vrijeme pridjev kršćanski je dobio u javnosti tako negativno značenje da se  sami  kršćani nekad boje tako izjasniti. A naročito u umjetnosti koja „mora biti  slobodna od svake ideologije“, „hrabra, odlučna i kritična“. No, svaka predstava ima u sebi i ideologiju i politiku i poetiku. Svaka, pa tako i ona koja to ne priznaje. Prvi problem je u tome da  umjetnost koja ima medije i novac uglavnom slijedi vladajuću ideologiju a ona je – ateistička i neoliberalna!   Iako je početkom 20 stoljeća umjetnost prvo kritikom pokušala popraviti društvo kasnije je  u  službeno praznom svijetu bez Boga, malo po malo, skliznula u kritizerstvo. To znači nametanje crne slike svijeta (bez smisla, nade i budućnosti),   izbacivanje temeljnih vrijednosti kao lažnih i  pozitivnih emocija kao kič.  Provokacije su sve jače, dreka je sve veća, uvrede sve direktnije (i često lažne)  ali efekt je – bijeg publike. Naime, drugi problem je taj da je svjetonazor većine publike  drugačiji i hajdemo ga nazvati njegovim pravim imenom –   kršćanski. On pak  kaže da svijet ima smisla jer ima Boga.

Publika uzdignute glave!

Zato je važan Prvi festival kršćanskog kazališta. Na njemu će se publika  nasmijati ili zaplakati, smijati do suza ali će na kraju  izaći – uzdignute glave. Bez obzira radi li se u predstavi  o sretnim krajevima ili tužnim pričama,   različitim temama, različitm gradovima iz kojih dolaze, zajedničko je  da sve  predstave  pokazuju pojedinca kao dio svijeta u kojem ima Boga!   A svi oni koji misle da je to nazadno, možda su u pravu. Naime,  kazalište je krenulo iz svetog, iz rituala, i ostalo je dugo upravo u vjerskom svjetonazoru –  prvo 5 stoljeća u Antici  u mitologiji  a zatim 19 stoljeća u kršćanstvu. Priče koje pratimo, likovi koje gledamo, osjećaji koje doživljavamo služili su pouci publike, nejzinom uzdizanji i osnaživnaju.  Ovaj festival javno podsjeća na to. Pa možda je stvarno nazadan!

Niti jedan svjetonazor sam po sebi ne garantira automatski i dobru predstavu. Zato su organizatori festivala (Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i VERITAS  – Glasnik  sv. Antuna Padovanskoga) raspisali  natječaj i oformili povjerenstvo (prof. dr. sc. Sanja Nikčević, mr. sc. Tanja Popec i dr. sc. fra. Josip Barbarić)! I doista je bilo  moguće napraviti selekciju kvalitetnih predstava- Pri tome su bila još neka dodatna ograničenja (oko veličine prostora) i gotovo nikakvih sredstava. Ali se uspjelo! Iako dominiraju amaterske predstave (i to mladih ljudi), to je samo znak da je ono „visoko“ kazalište izgubilo kontakt sa publikom, a da publika doista ima potrebu za ovakvim predstavama – za temeljnim ljudskim vrijednostima i osvještavanjem što je to grijeh i kako s njime u ovom životu, kako donositi odluke… Zato mi je drago da sad ti hrabri mladi ljudi imaju prostor pokazati što rade ne festivalu. Festivali potiču umjetničke krugove pa se zato se i osnivaju festivali različitog tematskom ili poetskog usmjerenja!  Zato sam sigurna da će festival ne samo opstatiti nego potaknuti i druge – i amaterske grupe  i profesionalna kazališta – da se ohrabre.

Sanja Nikčević

 

O predstavama na festivalu:

DENIS PERIČIĆ: PEKEL NA ZEMLI  (subota, 30.05.)

režija i izvedba: Filip Eldan, Nikša Eldan i Nino Pavleković, Umjetnička akademija u Osijeku

Suvremeno prikazanje varaždinskog autora Denisa Peričića, duhovita i poučna priča o svećeniku koji susreće u šumi samoga nečastivog inspirirana događajem opisanim u knjizi “Kinč osebujni” i Danteovim “Paklom”, a ispričana uz pomoć razigrane družine Petrice Kerempuha. Tekst na starokajkavskom virtuozno su odigrala trojica studenata osječke umjetničke akademije kao završni ispit iz lutkarstva: uz pomoć vlastitih tijela, tri svjetiljke, bočice vode i lista papira dočarali su  i brojne likove i nebo i pakao i zemlju! Predstava je do sada gostovala na brojnim festivalima!

Dođite vidjeti kako je snagom vjere jedan župnik preživio susret s Luciferom u šumi. Nakon predstave bit ćete sretni kad otvorite slavinu da voda teče prema dolje!

 

E. A. POE: KRABULJA CRVENE SMRTI (nedjelja, 31.05.)

režija: Nikolina Marinić, izvodi: Bjelokaz 1, Bjelovar

Dramatizirana priča E. A. Poea o bešćutnom knezu koji je pobjegao u dvorac sa svojim dvoranima pred kugom. Tamo su se zabavljali, a zbog dokolice i vlastita karaktera sve više upadali u poroke. Na kraju im na maskenbal dolazi i maska u crvenom, iako je knez zabranio tu boju. Prema vlastitom izboru skupina mladih bjelovarskih glumaca napravila je vrlo intenzivnu i vizualno dojmljivu predstavu s jasnom porukom – nema tog dvorca koji će te zaštiti od zla koje činiš. Bjelovarski srednjoškolci odabrali su sami tu temu i napravili pod vodstvom profesorice iz hrvatskog jezika vrlo snažnu predstavu ritualnog teatra – odlična kolektivna igri i vizalno  dojmljivo (sve u tri boje crveno/ crno s bijelim maskama).  Predstava je na ovogodišnjoj smotri kazališnih amatera bjelovarske županije jako pozitivno ocjenjena i nagrađena na za vizualni identitet i ulogu Prospera.

Dođite vidjeti kako se ni u najčvršćem i najbogatijem dvorcu nije moguće sakriti od kazne za grijeh! Nakon predstave razmislit ćete o odgovornosti i biti sretni da i mladi razmišljaju o njoj.

THORNTON WILDER: NAŠ GRAD (ponedjeljak, 1.06.)

režija: Ivan Lotar, izvodi: Kazališna skupina Studentskog zbora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta “Prosopon”, Zagreb

Jedna od najpoznatijih američkih drama govori o svakodnevnom životu dvije obitelji u malom gradu kroz tri čina – rođenje, vjenčanje i smrt. Mlada djevojka nakon smrti može svjedočiti jednom trenutku u svom prošlom životu. Gledajući svoj život drugim očima, pokušava nas podsjetiti da je važno (i moguće) ne samo činiti dobro u životu nego i biti svjestan prolaznosti ali i ljepote svakog trenutka koji živimo. Jer život je dar.

Dođite vidjeti kako je svaki trenutak života vrijedan! Nakon predstave odmah zagrliti ćete svoje bližnje!

SILVANA DRAGUN: FENIKS (utorak, 2.06.)

režija: Ante Nadomir, izvodi: Rubina Sarajlić, Dramski studio Ilirik, Split

Vukovarka Marija prošla je četnički logor i nakon silovanja ostala trudna. Svi je nagovaraju
na pobačaj, a onda traži odgovore: od psihijatra pitajući ga zašto Bog dopušta patnju, i kasnije od samog Isusa, čiji joj odgovori omogućuju da se iznova rodi, kao feniks iz pepela patnje. Izuzetno potresna monodrama koja mami suze ali i otvara nadu. Predstava je na brojnim gostovanjima izazivala duboke emotivne reakcije.

Dođite vidjeti kako je važno donijeti pravu odluku i kad je teško. Nakon predstave i vi ćete lakše donositi odluke.

DANIELE RICCI: ŽIVOT ZA ŽIVOT (srijeda, 3.06.)

režija: Richard Simonelli, izvodi: Zbor Kolbe i Novo svitanje, Zagreb

Mjuzikl o životu svetog Maksimilijana Kolbea, poljskog   franjevca konventualca,   koji je u nacističkom logoru Auschwitz svoj život dobrovoljno dao umjesto života oca jedne obitelji. Glazbu je napisao jedan od začetnika „duhovnog rocka“, autor brojnih pjesama, mjuzikla i opera, a   izvodi je Zbor Kolbe i Novo svitanje. Mjuzikl je postao hit, a njegovi se songovi pjevuše.

Dođite vidjeti što znači dati život za drugoga. Nakon predstave više ćete poštivati i vlastiti i tuđi život.

PETAR BERKE: KINČ OSEBUJNI (četvrtak, 4.06.)

režija: Jovica Šego, izvodi: Dramska grupa pri Ogranku Matice hrvatske u Mariji Bistrici

U 18. stoljeću Petar Berke, župnik u Mariji Bistrici, zapisao je čudesne događaje vezane uz kip Majke Božje u knjizi “Kinč osebujni slavnoga orsaga horvatckoga” (što znači Ures osebujni slavne zemlje Hrvatske). Knjiga je bila veliki hit i doživjela nekoliko izdanja, a posljednje 1995. U predstavi mladi iz te župe uzeli su knjigu i pročitali nam neke njezine priče ilustrirajući ih vrlo zanimljivo – crnobijelim kazalištem sjena.

Dođite vidjeti kako je majka božja bistrička nekad činila čuda. Nakon predstave znat ćete da ih čini i danas.

TRPIMIR JURKIĆ: ZAPISI IZ NEVREMENA (petak, 5.06.)

(izbor iz kolumni i intervjua Branka Sbutege)
izbor, režija i izvedba: Trpimir Jurkić, Scena 55, HNK Split.

Nagrađivana izvedba splitskog kazališnog prvaka. Zapisi don Branka Sbutege, prerano preminulog svećenika iz Boke Kotorske, povjesničara umjetnosti, intelektualca, nisu puki dokument vremena, nego zapisi srca. Govore o duši mudra čovjeka, predanog vjernika ali i o drami čovjeka koji duboko proživljava (ne)vrijeme u kojem se zatekao. Zapisi govore o ratu i zlu koje dolazi, o obitelji, o tijelu ali i o prirodi, ljepoti, o duši, vjeri i Bogu.

Dođite vidjeti kako vrsna gluma oživljava mudrost i vjeru iz zapisa duše jednog svećenika. Nakon predstave više ćete zavoljeti svoj život.

ZATVORI »