Vojska Bezgrešne i masonerija

Zbornik radova međunarodnoga znanstvenog simpozija

Josip Blažević (uredio)
Naruči knjigu
CIJENA 200 kn

Radovi u Zborniku, obrađujući teme vezane uz Vojsku Bezgrešne i slobodno zidarstvo, otvorili su mnoga pitanja koja se stavljaju pred Crkvu, znanost i konkretnu vjerničku stvarnost danas. Pitanje nove evangelizacije i odnosa prema različitim duhovnim, ideološkim i političkim idejama, pokretima i skupinama svakako otvara propitivanje poslanja Crkve u vremenu obilježenom postmodernističkom kulturom i duhovnošću New agea. Proučavanje slobodnog zidarstva u hrvatskoj znanosti do danas je ostalo na margini, tako da niti crkvena niti šira javnost nije ni izbliza upoznata s ovim tajnim društvom, njegovim djelovanjem u povijesti i samom njegovom filozofijom, duhovnom orijentacijom i konkretnim ostvarenjima.

doc.dr.sc. Daniel Patafta


Čini se na prvi pogled teško povezati znanstvena istraživanja vezana uz svetačku osobnost Maksimilijana Kolbea i povijesno-ideološke teme vezane uz nastanak i djelovanje masonskoga pokreta. Još je teže povezati u kakvoj su vezi s tim sadržajima teološke mariološko-marijanske teme, prije svega one vezane uz katolički pokret „Vojske Bezgrješne“, njegovo djelovanje, kako međunarodno tako i unutar hrvatskog naroda, te osobito poveznice s postkoncilskim crkvenim putem nove evangelizacije. Ipak, detaljnijim čitanjem radova dolazi se do tražena odgovora, do cjelovite slike koja se slaže i upotpunjuje u smislen mozaik, koji su pred sobom kao cilj imali i organizatori navedenoga međunarodnog simpozija. Zajedno s organizatorima možemo žaliti da se između pozvanih autora nisu odazvali i sami pripadnici masonskoga pokreta, kako bi se na simpoziju snažnije istakla znanstvena korektnost i kršćanska otvorenost dijalogu. Ipak, teme ovoga bloka bile su dostatno zastupljene, te znalački iscrpno i po većinskom uvjerenju nazočnih nepristrano obrađene, o čemu svjedoče i radovi prispjeli za ovaj Zbornik.

izv.prof.dr.sc. Marija Pehar


U našem govoru i sudovima treba jasno razlikovati stav o masoneriji od stava o masonima. Masonerija je ideologija, filozofsko-religiozni svjetonazor, s kojim se možemo slagati ili ne slagati, u većoj ili manjoj mjeri, dok su masoni naša braća, za koju je Isus Krist prolio svoju krv, stoga je sv. Maksimilijan Kolbe ustanovio Vojsku Bezgrešne s ciljem da moli za obraćenje masona.

Doc.dr.sc. Josip Blažević

ZATVORI »