Znaš li što nosiš?

(Novo)poganski simboli

Anarhija

Predstavlja pobunu protiv vlasti i prijezir autoriteta, popularan osobito među mladima, često prisutan u industriji zabave, filmovima i virtualnim igricama. U okultizmu simbolizira kaos, po načelu sotonističkog slogana: „Čini sto te volja“.

Anđeoski talisman

Sastoji se od kruga s čije se vanjske strane nalazi magijskim pismom ugravirani tekst: “Ispred mene, iza mene, s moje desne i s moje lijeve strane, ja sam okružen zaštitom”. Iza kruga su ugravirana imena četvorice arkanđela. Anđeoske kartice, i drugi anđeoski talismani, Hrvatskom se šire zahvaljujući okultnim bratstvima koja, u ime komunikacije s anđelima, promiču spiritističke tehnike izmišljajući uvijek nove ponude i nove vrste talismana“.

Ankh

Drevni egipatski simbol vječnog života i plodnosti (falus) kojega susrećemo u rukama Thotha, egipatskog boga mudrosti, koji je njime otključavao vrata podzemnoga svijeta. Ankh je naširoko usvojeni simbol u suvremenim neopoganskim okultnim i masonskim društvima sa svojim drevnim značenjem „ključa života“, jedinstva boga (Ozirisa) i božice (Izide), seksualne razuzdanosti i prezira djevičanstva. Iako nije strogo Wicca simbol, često je nošen od strane mnogih suvremenih vještica. Zbog sličnosti s križem može ga se vidjeti i na vratu kršćana.

Atlanta prsten (ili “prsten boga Ra”)

Navodno je prototip ovog prstena otkriven 1860. godine u Dolini Kraljeva, isklesan iz kamena pred više od 4000 godina u pješčenjaku Assouana, po uputama duhova iz mitskog kontinenta Atlantide. Prsten se prodaje kao zaštita od negativnih zračenja i uroka, za poboljšanje zdravlja i intuicije, napredniju komunikaciju s onostranim svijetom. Osim prstena, Hrvatskom se šire bigeneratori Atlante, razni privjesci, i drugi talismani s obećanjima sličnog učinka.

Bracino trinaestkrako sunce

Novopoganski talisman pristalica milenarističko okultnoga „Saveza“ što ga je, osamdesetih godina prošlog stoljeća, osnovao srpski vidovnjak Ivica Prokić (1950.- 1995.) koji je najavljivao nastup nove civilizacije i četvrtka kao novog dana Gospodnjeg umjesto nedjelje. Nakon Prokićeve tragične smrti sljedbenici su kult ličnosti preusmjerili na njegovoga zagrebačkog adepta, Josipa Grbca, popularno prozvanog Braco sa Srebrnjaka oko kojega se masovno okupljaju na Bracin „iscjeliteljski pogled“ odakle obično kao talisman ponesu sunce te Ivicine i Bracine „ljekovite knjige“.

Crvena narukvica

Na rukama novorođenčadi, djece i slavnih osoba, crveni konac oko zapešća služi kao talisman protiv uroka ili prikupljanja pozitivnih energija. Podrijetlo ovog praznovjerja potjeće iz hinduizma u kojemu svetu uzicu oko zapešća, veže svećenik vjernicima koji obavljaju hinduističke obrede. U svijetu celebrity invazija končića povezuje se s kontroverznim Kabbalah Centrom Philipa Berga i funom  tzv. „Madonna kabale“, svojevrsne holivudske interpretacije židovske kabale.

Djetelina s četiri lista

Poznati folklorni srećonosac, ljubavi i vidovitosti, protiv groma i uroka. Biblijom nadahnuta legenda pripovijeda da je Eva, kada je protjerana iz raja, sa sobom ponijela djetelinu s četiri lista, dok su magijska svojstva djetelini s četiri lista pripisivali i druidi (starokeltski svećenici) u Engelskoj. Djetelina s četiri lista zapravo je djetelina s degeneriranim genom koji joj određuje broj listova (Guinnnessova knjiga svjetskih rekorda zabilježila je djetelinu s osamnaest listova). Potražnja za ovim amuletom sreće danas je toliko porasla da su neke uzgajivačnice uspjele uzgojiti sorte djeteline u kojima se ovaj degenerirani gen pojavljuje učestalo, pa se od njih može kupiti sjeme i zasijati vlastitu njivu punu “sreće”!

Heksagram

Šesterokraka zvijezda, poznata i kao „Davidova zvijezda“ ili „Salomonov pečat“ (sigillum Solomonis), sastavljena je od dvaju istostraničnih trokuta (joni i lingam), uvučenih jedan u drugoga. Zbog simetričnosti u mnogim je kulturama bila omiljeni simbol. U hinduizmu predstavlja sjedinjenje suprotnosti, Šive i Šakti, muškarca i žene, duše i tijela, svjetla i tame, duha i materije. Kao talisman koristi se radi zaštite od nesreća, štetnih utjecaja, za stjecanje bogatstva, zdravlja, sreće. Neizostavni je dio svakog masonskog, magijskog i sotonističkog obreda. Heksagram treba razlikovati od židovske zvijezde, koju Židovi upotrebljavaju od vremena babilonskoga sužanjstva, a danas ju možemo vidjeti i na židovskoj zastavi kao njihov nacionalni simbol.

Horusovo oko

Desno Horusovo oko simbolizira sunce, lijevo mjesec, a zajedno označavaju svemir. U Egiptu se nalazi na gotovo svim umjetničkim djelima. Ovaj egipatski talisman koristi se za zaštitu od uroka a onomu koji ga nosi garantira iscjeliteljske moći.

Jantarna ogrlica

Opće rasprostranjeni mineral što ga nabavljaju majke djeci u fazi izrastanja prvih zubi kako bi im ublažile bol. Zbog vjerovanja u magijske moći jantara, potražnja za njim javlja se još u prapovijesno doba. U najstarijim grčkim mitovima navode se osobita svojstva jantara nastalog od suza koje su ronile Helijade nad mrtvim Faetonom. U antici je često povezivan s raznim vjerovanjima, pa se nosio kao amajlija i nakit. Uz spomenute ogrlice, danas su popularne jantarne narukvice i privjesci, dok su u izradi i jantarne naušnice, prstenje, itd.

Jednorog

Simbol zajednički brojnim supkulturama, sve učestaliji motiv u mainstream pop kulturi, simbol homoseksualaca i lezbijki. Rog se nerijetko poistovjećuje s lingamom, odnosno falusom božanstva u šivaističkoj tradiciji.

Keltski križ

Potječe iz keltskog svijeta. Predstavlja jedan od najstarijih i najpoznatijih načina čitanja Tarot karata. Simbolizira most s drugim svijetom, više energije i znanja. Križ s krugom oko njega, simbol duha Zemlje i božanstva, koristi se u svrhu zaštite.

Lubanja jarca

Antikršćanski amblem sotonističkih skupina. Sljedbenici luciferijanizma shvaćaju Lucifera kao utjelovljenje neprestane potrage za mudrošću i moći prirode. Jarac i pentagram s dva kraka prema gore najčešći su simboli Sotone i s njim se dovode u usku vezu.

Neronov križ

Ime dobio po krvoločnom rimskom caru Neronu koji je progonio kršćane. Poznat je i kao „Petrov križ“, zbog apostola Petra koji je bio raspet naopačke. Pojavio se šezdesetih godina prošlog stoljeća kao mirotvorni znak (peace) popularan osobito među hipijima. Koristi ga Američki pokret za ljudska prava i američki antiratni pokret. Danas predstavlja utopijsku nadu za novim dobom globalnog mira i jedinstva sa sve izraženijim antikršćanskim vibracijama. Osobito je popularan među poklonicima heavy-metala.

Oko (tursko ili grčko)

Talisman od plavog stakla popularan u Turskoj („tursko oko“) i Grčkoj („grčko oko“) kao sredstvo zaštite od „zlog oka“ i srećonosac. Prodaje se kao dekoracija na odjeći, kao narukvica, naušnica, prsten ili privjesak. Roditelji ga vješaju blizu kučnih vrata ili bebinog krevetca da ga zaštite od uroka kojeg je izazivala tuđa zavist, ili da odbija tuđe zapiljene poglede.

Pentagram

U jednom potezu izvedena petokraka zvijezda, s jednim krakom prema gore simbolizira prirodu (mikrokozmos), s dva kraka prema gore simbolizira rogatog boga wicce (Baphometa ili Pana), i samog Sotonu. Jedan je od najpoznatijih i najstarijih magijskih simbola („zvijezda magičara“) kojim se ulazi u magijski svijet. Predstavlja četiri osnovna elementa (voda, zemlja, vatra, zrak) objedinjenih u peti element duhom. Simbol se redovito koristi u magijskim obredima i zazivanjima duhova prirode, anđeoskih i demonskih bića. Sastavni je dio nepoganske vještičje organizacije Wicca. U kombinaciji s drugim simbolima učestalo se pojavljuje na simbolima brojnih okultnih i tajnih društava.

Potkovica

vjerovanje da potkovica može donijeti sreću, pogotovo ako visi blizu kućnog praga, potječe iz Europe. Na vratima kuća u Italiji, Njemačkoj i Engleskoj i danas je prikucana konjska potkovica okrenuta na gore, kako bi privukla sreću. U Italiji je važno da je potkovica korištena, nađena na polju ili drumu, a ne kupljena. Svatko ju treba dodirnuti prije ulaska u kuću.

Slon

Podrijetlo vjerovanja da slon donosi sreću i štiti od uroka potječe iz hinduizma, gdje su božanstva imala glavu slona, a svijet počiva na leđima slona Mahapudma, koji stoji na kornjači. Jedno od hinduistički božanstava jest i Ganesa, bog slon. U Kini je slon jedna od sedam svetih životinja. Budisti vjeruju da je Buddha začet tako što je u obličju bijelog slona ušao u utrobu svoje majke. U Americi vjeruju da samo oni slonovi koji imaju podignutu surlu donose sreću. Predstavlja talisman plodnosti i sreće u svjetonazoru feng shuia.

Svastika

Kukasti križ ili sunčev kolut (od sanskrt. svasti=sreća, zdravlje) u obliku križa sa četiri jednaka kraka, od kojih je svaki slomljen pod pravim kutom, bilo u smjeru kazaljke na satu ili smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Arheološke dekoracije u obliku svastike datiraju još iz doba neolitika a rasprostranjena je u brojnim kulturama diljem svijeta. Najrasprostranjenija je u indijskoj kulturi kao geometrijski motiv i religiozni simbol kulta sunca, osobito u hinduizmu, budizmu i jainizmu. Hitler je crnu svastiku, u bijelom krugu, na crvenoj podlozi, uzeo kao simbol nacističke Njemačke, pa je otada postala omraženi simbol diljem svijeta, čije isticanje je u nekim zemljama zakonom zabranjeno. Svastikom su se koristili moderni ekstremistički politički pokreti i neonacističke skupine pa je postala etabliranim simbolom zla.

Trikvetra

Drevni je simbol s raznolikošću značenja, prisutan u Indiji 3000 godina prije Krista, ali i u drugim pretkršćanskim kulturama. U kršćanstvu predstavlja tri spojene ribe, simbol Presvetoga Trojstva. U neopoganizmu simbolizira žensko trojstvo (djevojku, majku, staricu), kozmičko trojstvo (zemlju, more, nebo), kronološko trojstvo (prošlost, sadašnjost i budućnost) te antropološko trojstvo (duh, duša, tijelo). Žena na mističan način utjelovljuje Zemlju i označava kozmički model plodnosti. Zbog svog jedinstvenog oblika od davnine su mu pripisivana magijska svojstva. Koriste ga promicatelji New agea.

Trostruka boginja

Neopoganski simbol trostruke boginje vještičarstva (wicca religije), predstavlja tri mjesećeve mijene (rastući, puni i padajući mjesec), i tri ženska aspekta: djevojka, majka i starica.

Yin-yang

Predstavljaju dualističko počelo na kojemu se temelje kineske religije, filozofija, tradicionalna medicina, alkemija i borilačke vještine. Označava suprotnosti sila prirode koje se međusobno nadopunjuju, kao što su muško i žensko, svjetlo i tama, život i smrt. Yang (duh, dobro, Sunce) povezan je s bijelim, muškim principom, dok crni Yin (materija, zlo, Mjesec) simbolizira crni, ženski princip. Danas je yin yang zauzeo istaknuto mjesto u svjetonazoru New agea kao simbol savršene harmonije među suprotnostima relativizirajući kršćanski nauk o nepomirljivosti između dobra i zla. Na to upućuju točkice u poljima suprotne boje: Ne postoji apsolutno zlo, a da u njemu ne bi bila barem trunčica dobroga, niti postoji apsolutno dobro bez trunčice zla.

Zodijački znakovi

Ima ih dvanaest, susreću se u različitim oblicima izrade, od zlatnog nakita do horoskopskih crteža, a služe kao oslonac pri tumaćenju karaktera ili proricanja sudbine. Predstavljaju oblik praznovjerja kojima pojedinci zadovoljavaju svoju potrebu za nečim nadnaravnim ali bez moralnih zahtijeva i osobne odgovornosti. Na njima je New age postavio temelj svome učenju prema kojemu će kršćanstvo, kojega simboliziraju ribe, biti zatrto nadolazećim Novim dobom, kojega simbolizira Vodenjak.

 

 


2116 Treba odbaciti sve oblike gatanja: tražiti pomoć od Sotone ili zloduhâ, zazivati duše pokojnikâ, ili vršiti druge radnje za koje se krivo misli da mogu “otkriti” budućnost. Traženje savjeta u horoskopima, astrologija, gatanje u dlan, tumačenje znamenjâ i kockî, pojave vidovitosti, utjecanje medijima – sve to prikriva volju gospodovanja nad vremenom, poviješću i konačno nad ljudima, a ujedno i želju da se umilostive skrite moći. To je sve u proturječju s čašću i štovanjem, združenim sa strahopočitanjem prožetim ljubavlju, koje dugujemo samo Bogu.

2117 Sva djela magije i čaranja, kojima bi se htjelo podložiti tajne moći i staviti ih u vlastitu službu te steći nadnaravnu moć nad bližnjim – pa bilo i zato da mu se pribavi zdravlje – teška je povreda kreposti bogoštovlja. A ta djela treba još više osuditi kad ih prati namjera da se drugima škodi ili kad se njima traži zahvat zloduhâ. Za osudu je također nošenje amajlija. Spiritizam često uključuje djela gatanja i magije. Crkva upozorava vjernike da ga se čuvaju. Nezakonito traženje pomoći od tzv. tradicionalnih lijekova ne opravdava ni zazivanje zlih sila ni iskorištavanje lakovjernosti drugoga.

Katekizam Katoličke Crkve

 

ZATVORI »