Poganske tradicije koje hotimično kombiniraju elemente dviju religija nazivaju se „miješane tradicije“ (Blended Traditions).

Jedan od primjera je judeopoganizam koji je često strogo matrijarhalan ali miješa određene stare židovske običaje s praksom usmjerenom prema zemlji („earth-centered religions“).

Kršćanopoganizam predstavlja kršćanstvo pomiješano s određenim poganskim elementima. Mentalitet kršćanopoganstva razvidan je u prizivanju na „Kristovske energije“ u svrhu iscjeljivanja, lik Majke Božje s privjeskom turskog (ili grčkog) oka, piramida Mladena Zeljka s porukama Majke Božje Međugorske i božanstva Horusa (egipatsko božanstvo s glavom sokola koje se povezuje sa Suncem), uvjeravanje Brace sa Srebrnika kako je njegov kult Sunca neutralan u odnosu na kršćanstvo, umnažanje kršćanskih molitava i njihovo ostavljanje u točno određenom broju crkava kroz točno određeni broj dana, »ezoterijske krunice« od kristala za uravnoteženje energija, komuniciranje s duhovima (navodnim »anđeoskim korovima«) posredstvom »anđeoskih radionica«, itd. Primjer kršćanopoganstva (upotrebe kršćanske krunice u svrhu postizanja zdravlja) opisuje vještica Silver Raven Wolf (specijalizirana za vrbovanje adolescenata u vještičarstvo) potičući da se koncentriraju na bolesnu osobu i na svako zrnce krunice zazivaju: »Anđeli zdravlja, pošaljite iscjeljujuću energiju N.N.« Wolf savjetuje adolescentima zainteresiranima za vještičarstvo, kojima se roditelji protive izboru njihove nove religije (neopognastva), da ih zavaraju pričom o anđelima: „Stavite anđele, anđele i nadasve anđele, i mama i tata neće imati ništa za reći. Da, jer svi vole anđele. Zamisao je da anđeli nadilaze sve religije, štoviše, stvaraju mostove između različitih religija.“ Kršćanopoganstvo predstavljaju sve prisutnije „Anđeoske kartice“, u romanima o Harry Potteru, J. K. Rowlingove, vještice slave Božić, bijela magija predstavlja pozitivnu tehniku u službi dobra, itd.

Budistopogani s poganstvom miješaju neke sadržaje budizma i ostalih istočnjačkih tradicija (medaljica s likom Sai Babe na jednoj strani, i likom Isusa Krista na drugoj strani). Osim spomenutih poganskih običaja neki uključuju i meditaciju, jogu, t’ai chi ili borilačke vještine.
« Natrag na pojmovnik

ZATVORI »