UKRATKO O HRVATSKOM AREOPAGU

Međunarodni centar za dijalog, Centro francescano Internazionale per il Dialogo (CEFID), rođen je u kolijevci Reda franjevaca konventualaca u Asizu, pri Svetom samostanu, nakon Generalnog kapitula održanog u Asizu 1972. godine s ciljem poticanja i njegovanja ekumenizma i međureligijskog dijaloga u duhu Asiza koji je već desetljećima bio živ.

Na istom tragu, Redoviti provincijski kapitul Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca 2002. godine usvojio je prijedlog fra Josipa Blaževića o osnivanju Centra Hrvatski Areopag za međureligijski dijalog Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventalaca s istim ciljem dijaloga u duhu Asiza. Centar je u službi njegovanja duge franjevačke tradicije međureligijskog dijaloga, koja seže do susreta sv. Franje sa sultanom Melikom el-Kamilom (1219. godine). Novo značenje i smjer duhu Asiza dao je sv. Makismilijan Kolbe (1894.-1941.) kroz Vojsku Bezgrešne koju definira sljedećim riječima: „Vojska Bezgrešne je marijanska udruga koja za cilj ima ostvarenje obraćenja svih grešnika, općenito shizmatika, heretika, pogana, a posebno slobodnih zidara, pa tako u konačnici ona teži k posvećenju svih pod zaštitom i pod zagovorom Bezgrešne Marije“ (Kolbe, Spisi, 688). Platforma djelovanja Centra „Hrvatski Areopag“ obuhvaća širenje međureligijskog dijaloga kroz duh Asiza, preko istraživanja novih religioznih pokreta, pa sve do svjedočenja vjere kroz novu evangelizaciju.

Hrvatski Areopag formalno je počeo radom svečanim otvorenjem i blagoslovom prostorije na četvrtom katu zvonika župe sv. Antuna Padovanskog u nedjelju 31. listopada 2010. godine.  Ime je dobio po brežuljku „Areopag“, zapadno od Akropole u Ateni, na kojemu je sv. Pavao propovijedao o „nepoznatom Bogu“ (Dj 17). Smješten na Svetoduškom brežuljku, Centar Hrvatski Areopag posjeduje bogatu riznicu religijskih, magijskih i New age rekvizita, te jedinstvenu knjižnicu s literaturom iste problematike. Areopag je do sada pokrenuo više simpozija i objavio razna izdanja.

 

 

Znanstveni skupovi u organizaciji Hrvatskog Areopaga:

▪ Stručni seminar “Kršćanstvo i New age” održan je od 13. do 15. veljače 2009. u organizaciji Centra Hrvatski Areopag i Pastoralnog instituta Zagrebačke nadbiskupije.

▪ Interdisciplinarni znanstveni simpozij “Crkva i medicina pred izazovima alternativnih iscjeliteljskih tehnika” održan je od 13. do15. studenoga 2009. u organizaciji Centra „Hrvatski Areopag“, Pastoralnog instituta Zagrebačke nadbiskupije, i Hrvatskoga katoličkoga lijčeničkog društva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi, te bio bodovan od strane Liječničke komore.

▪ Hrvatski Areopag je bio organizator studijsko-hodočasničkog putovanja u Sjevernu Indiju od 24. II. do 15. III. 2011. godine.

▪ U organizaciji Hrvatskog Areopaga i u suradnji s Vijećem franjevačkih zajednica i Franjevačkim institutom za kulturu mira organiziran je “Tjedan međureligijskog dijaloga”, prigodom obilježavanja 25 godina duha Asiza, od 21. do 27. listopada 2011. godine.

▪ Na Veliki Ponedjeljak, 2. ožujka 2012. godine, Hrvatski Areopag je u Dvorani sv. Franje u Zagrebu organizirao demonstraciju obilježavanja slavlja Židovske Pashe koju je predvodio Glavni rabin u RH i Crnoj Gori, Luciano Moše Prelović.

▪ Hrvatski Areopag se uključio u obilježavanje “duha Asiza” zajedno s Kaptolskim FSR-om, Franjevačkim institutom za kulturu mira i Povjerenstvom za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije te je 28. listopada 2013. godine u Dvorani sv. Franje bio domaćin tribine “Emigranti/imigranti – globalni fenomen i etički problem”.

▪ U studenom 2014. godine Hrvatski Areopag, zajedno sa CEFID-om i Pastoralnim institutom Zagrebačke nadbiskupije, bio je domaćin sedmoga međunarodnog susreta “Pro dialogo” na temu “Sekte i Novi religiozni pokreti“.

U organizaciji Centra Hrvatski Areopag i Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, u Zagrebu 28. i 29. studenoga 2015. godine u Zagrebu, održan je Interdisciplinarni znanstveni simpozij “(Neo)gnostički i (neo)poganski kultovi. Astrologija i vještičarstvo”.

▪ Znanstveni simpozij o interpretaciji Isusa Krista izvan kršćanstva s temom „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“ (Mt 16,15), u organizaciji Centra Hrvatski Areopag za međureligijski dijalog, Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, održan je u Zagrebu 12. i 13. studenoga 2016. godine. Simpozij je održan pod pokroviteljstvom skupštine Grada Zagreba.

▪ Međunarodni znanstveni simpozij „Vojska Bezgrešne i masonerija“ održan je 16. i 17. rujna 2017. godine u organizaciji Centra Hrvatski Areopag, Međunarodne i Nacionalne središnjice Vojske Bezgrešne, Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta Zagrebačke nadbiskupije te Hrvatskoga mariološkog Instituta a pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.

ZATVORI »