Udruga građana „David“ za zaštitu ljudskih prava, koja već neko vrijeme vodi agresivnu kampanju protiv Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj (ali ne samo u njoj), provodeći vlastitu istragu i pozivajući vjernike da iz nje istupe, zapravo, nije „nezavisna građanska inicijativa u službi svih građana“ (kakvom se predstavlja), nego Udruga članova njemačke sljedbe Univerzalni život prepoznatljive po nesnošljivosti spram drugih vjerskih zajednica i Crkava. Makar se Udruga deklarativno obrušava na sve vjerske zajednice, Katolička crkva joj je prva na udaru, što je razvidno na temelju odlomaka iz njezinog Statuta, Web portala, i literature koju distribuira. Smatra da „državne institucije koje su po Ustavu dužne štititi sve građane to ne čine, naprotiv, one su često instrument Crkve ili njihov izvršitelj“ pa si je udruga David uzela pravdu u svoje ruke s ciljem dokazivanja da je povijest Katoličke crkve kriminalna, da Crkva krši Ustav RH, da se svećenici služe neprestanim govorom mržnje prema neistomišljenicima, da će ona informirati javnost o crkvenim skandalima, itd.

Premda se davidovci deklariraju kao „nezavisna građanska inicijativa u službi svih građana“, u čl. 7. svoga Statuta apriori iz članstva isključuju pripadnike bilo koje vjerske zajednice kao nepoželjne zahtijevajući od kandidata „da nije član crkve ili je iz crkve istupila, te nije pripadnik ostalih religijskih institucija“. Navedenim čl. udruga David iz svoga članstva unaprijed je isključila preko 90 % građana Republike Hrvatske jer pripadaju nekoj vjerskoj zajednici. Kako se onda može zvati „nezavisna građanska inicijativa u službi svih građana“? Koje to ona građane zastupa? Na to pitanje odgovaraju oni koji su je došli poduprijeti na skupu „Građanske inicijative Glas razuma – Pokreta za sekularnu Hrvatsku“ 16. siječnja 2013.: Građanska Akcija, „Zagreb Pride“, Centar za građansku hrabrost, Centar za mirovne studije, Protagora, CESI, Eko-Zadar, Nenasilje i ljudska prava Osijek, Autonomne ženske kuće Zagreb i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske. (Od najavljenih preko tisuću, odazvalo se jedva dvjesto sudionika. I to nešto govori.)

Udruga David referira se na Morisa Hoblaja, teologa, sociologa i „proizvođača vegetarijanske hrane“, istaknutog člana zajednice Univerzalnog života i udruge David. Spomenuti Hoblaj, kako stoji na slovenskim Web stranicama, potpredsjednik je slovenskog „Društva za zaštitu Ustava i žrtava Crkve“ (registriranog 4. siječnja 2005. godine u Kranju) s istim onim ciljevima u Sloveniji koje si je postavila udruga David u Hrvatskoj (na slovenskom su izdali knjigu: Crkvena prevara sa etiketom). Cilj je jasan, osuditi Crkvu, Veliku Bludnicu Apokalipse! Takav zaključak proizlazi već iz samih naslova njihovih knjiga: Moris Hoblaj, Poganske i protuustavne tvrdnje katoličkih „svetaca“ dokazuju žene su žrtve Crkve (Zagreb 2007.); Sailer-Hetzel, Slučaj Papa (Zagreb 2011.); Matthias Holzbauer, Kobni papa Pio XII i njegova upletenost u zločine 20. stoljeća (Zagreb ?) kojima, radi cjelovitijeg razumijevanja davidovaca, treba pribrojiti i knjigu Univerzalnog života Tko sjedi na Petrovoj stolici? (Zagreb 2006.). Tko ih pročita razumjet će ciljeve udruge David. Oni brinu tuđu brigu.

Ponuda udruge David da će pomoći žrtvama Crkve prozirni je alibi za novačenje članova da joj se priključite u kampanji protiv religija i vjerskih zajednica na koje se obrušava svim raspoloživim sredstvima.

Prava narav davidovaca razotkriva se, međutim, u inicijativi podizanja vjerskih zajednica, ili samo Katoličke crkve, na „stup srama“ u ime odavanja pijeteta njezinim nedužnim žrtvama kroz povijest. Davidovci na osuđeničku klupu stavljaju i samu Bibliju. Čitamo na njihovim Web stranicama: „Da se za mnoge prekršaje dosuđuje smrtna kazna može se pročitati u Starom Zavjetu, u crkvenim zakonicima i kod Lutera. (…) Stoga mi zahtijevamo da se podigne spomenik žrtvama, kao vidljivi znak protiv zaborava. Spomenik treba predstavljati znak sjećanja, spominjanja i srama, znak naše žalosti, također i znak naše povijesti.“[1]

Otkuda tolika briga davidovaca za odavanjem pijeteta žrtvama kršćanskih Crkava, a potpuna ravnodušnost naspram žrtava nacista u Holokaustu, partizana u Drugom svjetskom ratu, ili okupatora u Domovinskom ratu, kad znamo koliko još ima neotvorenih masovnih grobnica? Odgovor se nameće sam po sebi. Naime, sljedba Univerzalni život, čiji izdanak je udruga David, sebe naziva „Prakršćanima“, što će reći, jedinim pravim kršćanima. A da bi to postali moraju dokazati da su drugi kršćani „krivi“. Ispod manipuliranja ljudskim osjećajima za pravdu razotkriva se skrivena nakana udruge David: sve kršćanske Crkve povješati na stupove srama a sebe proglasiti istinskim i pravim kršćanima.

Sljedbenici Univerzalnog života, koji stoje iza udruge David, a sebe nazivaju „Prakršćanima“, žive prema objavama što ih je kroz tridesetak godina kanaliziranjem primila medij Gabriele Wittek (rođena 1933. godine) iz Würzburga (Njemačka).

Udruga „David“, kao što je razvidno, nije nikakva „Udruga građana za zaštitu ljudskih prava“, nego Udruga koja je pravo uzela u svoje ruke i udarila po Crkvi „k’o Maksim po diviziji“ pod motom „za sekularnu državu“. Deklarativno se bori protiv smrtne kazne, kojoj temelje pronalazi i u samoj Bibliji, a sebi je nadjenula biblijsko ime David, po starozavjetnom kralju Davidu koji je kao dječak, iz pračke, kamenom ubio Golijata. Već i samo ime otkriva paradoks: borbenu narav udruge David, i da njezin spiritus movens nisu sekularni motivi (u protivnom se ne bi referirala na Bibliju). Njihovo referiranje na razum, „Građanska inicijativa Glas razuma“, demagogija je iza koje se skriva kršćanofobija. Još je Pascal upozoravao da bi bezbošci, koji se pozivaju na razum, u njemu morali biti vrlo snažni. A istina je, međutim, baš suprotna.

ZATVORI »